מה הקשר בין גישה חינוכית שפותחה בתחילת המאה העשרים לעיצוב חדרי ילדים במאה העשרים ואחת? בשתי מילים: 'שיטת מונטסורי'. איך זה קשור לבית שלנו? ובכן, אדן מרכזי בשיטת מונטסורי גורס שהחינוך מתחיל מהסביבה הפיזית, כאשר מתכננים כיתת לימוד או חדר ילדים כדאי לקחת את העקרונות של השיטה הזו בחשבון.
מונטסורי לא רק חשבה באופן תיאורטי אלא הגתה אביזרים וריהוט וגיבשה עקרונות תכנון, שגם היום משמשים את מי שבונה ומעצב רהיטי מונטסורי. הנה 4 דוגמאות שמומלץ לשלב בכל בו מגדלים ילדים.
עריסה או לול? אולי כדאי בכלל לישון עם ההורים? כשתינוק חדש מגיע הביתה אחד הדברים שמעוררים בנו הכי הרבה חרדות זה השינה. עריסה טובה בשבועות הראשונים, אך ילדים גדלים מהר וכשהם מתחילים לנוע, עריסה היא פתרון פחות בטוח. אנחנו ממליצים גישה אחרת לגמרי (בהתאם לשיטת מונטסורי) - מיטת מעבר מונטסורית. הרעיון במיטת מעבר היא שמדובר במיטת רצפה, כך שלא ניתן ליפול ממנה. אבל יתרה מכך, היא מאפשרת לילדת לגשת אליה ובעצמו ולצאת ממנה ממנה בעצמו וכך היא גם מקנה לו הרגלי עצמאות בגיל צעיר.
ריהוט בפרופורציות של הילד
ילדים לומדים מחיקוי מבוגרים, הם מתבוננים בפעולות הטריוויאליות שאנחנו עושים, כמו למשל לשבת על כיסא ולעשות פעולות על שולחן - ורוצים גם. הבעיה היא שהרהיטים בבית בנויים ומתכוננים לפרופורציות של אנשים מבוגרים. ילד בן שנה וחצי מתקשה לטפס על כיסא וגם אז מגיע לשולחן רק כשהוא עומד עליו. זה גם מחמיץ את המטרה, גם מסוכן ויוצר לילד קושי גדול בביצוע משימה טריוויאלית שעלול ללוות אותו, תודעתית, בהמשך. הפתרון על פי שיטת מונטסורי הוא פשוט - רהיטים בפרופורציות של הילד. כלומר, כיסא ושולחן - אבל קטנים.
פתרונות אחסון מודולריים
ככל שהילד גדל, הוא צובר יותר צעצועים ותופס יותר חלל אחסון, אימוץ כוורות מודולריות או ארונות נמוכים בראי שיטת מונטסורי - גם הופך את החדר ליותר נעים ומסודר וגם מאפשר לילד להגיע לחפצים שלו ולסדר אותם במקום בעצמו ובכך לפתח הרגלים טובים ולתרום למאמץ בבית (מה שאם הם היו מונחים בארון או מדף גבוה היה נמנע ממנו).
מגדל למידה
אביזר חכם נוסף שפותח לאור גישת מונטסורי הוא 'מגדל למידה'. כמו שהזכרנו ילדים לומדים מחיקוי ושואפים לחוות את המציאות כפי שחווים אותה הגדולים. אך הפרופורציות והגובה (כלומר, 'הנומך') שלהם מפריעים. מגדל מונטסורי הוא אביזר עץ, מאין במה עם עם סולם שגם מוקפת מעקה. הילד משתחל למגדל, מפתח את כישורי הטיפוס (באופן בטוח) ובסוף מגיע למפלס ממנו הוא יכול ללמוד על עולם המבוגרים.
Comments