הנחת היסוד המרכזית עליה מושתתת שיטת מונטסורי, היא שכאשר מייצרים לילד סביבה שגם מעניקה לו ביטחון וגם מאפשרת לו לחקור ולהתנהל באופן עצמאי.
את השיטה, שפיתחה רופאת הילדים והמחנכת האיטלקיה מריה מונטסורי, ניתן ליישם באופן פרקטי הן בכיתות לימוד והן בחדרי ילדים. רוצים לעצב חדר ילדים ברוח מונטסורי? הנה כמה טיפים חשובים:
התחילו עם אזור השינה והמיטה
בעיצוב מונטסורי חשוב לתת תשומת לב מיוחדת לחלק בחדר בו תמוקם המיטה, עדיף לארגן את פינת השינה בפינה שמקנה לילד תחושה של ביטחון.
דגש מיוחד צריך לתת למיטה עצמה. אם מדובר בחדר לפעוט אל תתפתו למיטת תינוק או עריסה אלא העדיפו מיטת רצפה מונטסורי (מיטה שהמזרן שלה נתמך על ידי הרצפה ואין סכנת נפילה) ועדכנו את המיטה לפי גיל הילד. חשוב שאזור השינה ישדר 'רוגע' ו'שקט', לכן מומלץ להימנע מהפגזה של אלמנטים צבעוניים ולהשתמש בפלטת צבעים קרירה.
פינות עבודה שימושיות
כאשר בחדר יש ריהוט ואבזור כמו פינת ישיבה ועבודה מזמינות, הילד ייגש וישתמש בהם. זו דרך מצוינת לעודד למידה והקניית הרגלים באופן שמתרחש בצורה אינטואיטיבית. חשוב לשים ולבחור ריהוט נטול פינות חדות או אביזרים אחרים שעלולים לסכן את הילד במקרה של תאונה - גם זה היבט חשוב של שימושיות באור שיטת מונטסורי.
להיצמד לגובה העיניים והפרופורציות של הילד
בהמשך לסעיף הקודם, מה שמבטיח שימושיות עבור הילד יהיו פרופורציות נכונות. לכן, פינת העבודה (שולחן וכסאות), ארון הבגדים, ומדפי הצעצועים צריכים להיות מותאמים למימדים שלו. ילדים לומדים מחיקוי מבוגרים וכאשר אנחנו מייצרים להם 'העתק מוקטן' של עולם המבוגרים הם מאמצים את ההרגלים שבאים איתו (להכניס את הדברים לארון, לשבת לצד השולחן) בקלות והנאה.
הרבה הורים לא מקדישים מחשבה לעניין הזה ויכולים למקם מקום אחסון לצעצועים במקום גבוה או לא נגיש לילד, מה שמוביל לזה שבמקום שהילד יסדר אחריו וישים את הדברים במקום ההורים יעשו זאת במקומו (מה שמחמיץ את המטרה - להקנות הרגלים לילד).
צעצועים ואביזרים מעוררי גירוי
בחרו לילד צעצועים מעודדי למידה והגברת סקרנות וכמובן, הקפידו על הבטיחות. בגיל צעיר אלו יהיו צעצועים רכים, בהמשך צעצועים המאפשרים לילד לדמיין וללמוד על העולם. אחרי שזה נאמר, עדיף להמעיט בצעצועים בעלי עודף גירוי חושי (צעצועים עם אורות ורעשים), כי אלו עלולים להקשות על הילד להירגע ולהירדם. צעצועי עץ הם נהדרים לפי השיטה המונטסורית.
שתפו את הילד בתהליך העיצוב
העצה הזו לא רלוונטית לתינוקות בני יומם, אבל החל מגיל צעיר מאוד הילד מפתח אישיות והעדפות וחשוב לתת לו להיות חלק מהתהליך. אם החלטתם שצריך מיטה חדשה, פינת ישיבה או ארון חדש - שתפו את הילד בבחירה ותנו משקל להעדפות שלו. בסוף מדובר בחדר שלו ולא בחדר שלכם.
Comments