5 טיפים לתכנון חדר מונטסורי
- Katvanit.co.il Content Creation
- 10 באפר׳
- זמן קריאה 2 דקות
לא במקרה הפך עיצוב מונטסורי לטרנד בולט בתחום עיצוב חדרי ילדים ומוסדות חינוך. העקרונות הפשוטים של שיטת מונטסורי, שיטת חינוך שפיתחה המחנכת ורופאת הילדים האיטלקיה, מריה מונטסורי, בראשית המאה העשרים - היא דוגמה נדירה לתפיסה שמצליחה לשלב בין עיצוב, חינוך ופרקטיקה ולכן לא נס ליחה. להפך, יותר ויותר מעצבים מקבלים את הדרישה לעיצוב מונטסורי מהלקוחות שלהם. מה שיפה בעיצוב מונטסורי, זו העובדה שהעקרונות שלו קלים להבנה והטמעה, אז הנה כמה טיפים שכדאי לקחת בחשבון בתכנון חדר מונטסורי.

1. פשטות היא שם המשחק
כשאנחנו מדברים על תכנון חדר מונטסורי או 'עיצוב מונטסורי', אנחנו בעצם מתכוונים לעיצוב חדר ילדים לאורה של שיטת מונטסורי.השיטה פותחה כדי להיטיב עם חינוך, גידול והתפתחות של ילדים - זו התכלית שלה. בהקשר הזה העיקרון החשוב הראשון של עיצוב מונטסורי הוא פשטות וניקיון. מריה מונטסורי חשבה שעודף של קישוטים ואלמנטים ייצר לילד גודש ובלבול תחושתי. בין אם מדובר בחדר למטרות משחק ולימוד ובין אם מדובר בחדר שינה (או פינת שינה) - ניקיון, פשטות וסדר הם קו מנחה חשוב. הרעיון הוא ליצור לילד סביבה שקטה - והכוונה היא גם לשקט 'ויזואלי' שנוסך רוגע ומאפשר לילד להיכנס למוד מתאים ללימוד (או מנוחה ושינה).
2. פרופורציות נכונות לילד
הבתים והרהיטים שלנו מעוצבים בפרופורציה וגודל שמתאים ונוח לנו, המבוגרים. עכשיו דמיינו שאתם בסך הכול של מטר וקצת, ביחס אליכם הרהיטים עצומים, זה מפחיד ומאיים. לכן, כלל יסוד נוסף בעיצוב מונטוסורי הוא התאמת פרופורציות (גודל, גובה ומרחק) של החלל לילד. את זה עושים בעזרת ריהוט מונטסורי שמראש עוצב לפרופורציות של ילדים.
3. מיטת רצפה במקום עריסה
הנוהג של עריסה או מיטת תינוק מוגבהת השתרש אצלנו וחבל, כי מיטת רצפה מעניקה מענה הרבה יותר טוב ושלם לתינוק. הן באספקט הביטחון (אין סכנה שהילד יפול מהמיטה לרצפה) והן מבחינת פיתוח העצמאות שלו והקשר הבלתי אמצעי לקרקע - שגם לו יש תפקיד בנסיכת ביטחון בילד.
4. הנגשת החלל
מריה מונטסורי האמינה בלימוד עצמי והאמינה שהלימוד הזה צריך להתחיל כבר בשבועות הראשונים לחיי התינוק. כמובן, כאשר בגיל הזה, אנחנו מדברים על 'לימוד', במובן מאוד בסיסי של פיתוח מיומנויו מוטוריות ורגשיות והכרת הסביבה הקרובה. בשביל שזה יתאפשר חשוב שהחלל הייעודי של הילד יהיה מונגש. שלא יהיו מדפים גבוהים שאינם בהישג ידו, שהסביבה תהיה בטוחה ונטולת פינות חדות ומסוכנות, שיהיו אביזרים בעזרתם הילד יכול לחקור כמו מראת רצפה או מגדל לימודים.
5. לעודד לשחק
על פי שיטת מונטסורי, 'משחק' אינו רק פעילות מהנה לשעות הפנאי אלא אמצעי שדרכו ילד לומד ומתפתח. לכן בשנות החיים הראשונות הרבה זמן צריך להיות מוקדש ל'משחק' ולכן מריה מונטסורי גם תכננה צעצועים ייחודיים המסייעים לילדים בגיל רך לשחק - הקפידו שבחדר הילדים המונטסורי שאתם מעצבים יהיה הרבה מקום לצעצועים.
Comments